Kulinarika

Spodaj lahko najdete recepte klasičnih danskih jedi. Upam, da preizkusite spodnje recepte in uživate v njihovi pristnosti.

Danski masleni piškoti
  • 200 g gladke moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 125 g masla
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijevega izvlečka
  1. Dva klasična pekača obložimo s peki papirjem. Kotičke zalepimo z malo masla.
  2. Zmehčano maslo za 20 sekund položimo v mikrovalovko (600 °C). Nato ga s kuhalnico dobro premešamo, da je zelo mehko, a ne tekoče. Gl. tudi triki.
  3. Moko in sladkor v prahu presejemo v skledo.
  4. Jajce sobne temperature in vanilijev izvleček blago razžvrkljamo z vilicami.
  5. Pečico ogrejemo na 180 °C, brez ventilatorja.
  6. Moki s sladkorjem primešamo najprej maslo, potem pa še jajce. S kuhalnico premešamo le toliko, da dobimo mehko, kompaktno testo. Takoj ga nadenemo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom.
  7. V pekač brizgamo poljubne like: venčke, podkvice, spirale, kroge… Testo lahko tudi razvaljamo in z modelčki izrežemo kvadratke ali druge oblike. Po okusu jih premažemo z vodo in potresemo s sladkorjem.
  8. Pekača za 10–12 minut položimo v ogreto pečico. A že po 7–8 minutah začnimo preverjati, če so keksi že pečeni. Zadostuje, da se blago obarvajo ob robu.
  9. Pečene kekse ohladimo v pekačih.

Bolj podrobne informacije si lahko preberete TUKAJ

Smørrebrød
ali odprti senviči
  • 2 rezini rženega kruha
  • 115 g kisle smetane
  • 1 žlica naribanega hrena
  • 1 žlička sesekljanega drobnjaka
  • 1 žlička limoninega soka
  • ščep soli
  • ščep popra
  • pol sveže kumare
  • 225 g pečene slanine
Priprava
  1. V majhni skledi zmešajte kislo smetano, sesekljan drobnjak, hren in limonin sok.
  2. Začinite s soljo in poprom po okusu.
  3. Pripravljeno omako namažemo na sendvič.
  4. Na to položite narezano kumaro in dimljeni losos.
  5. Potresemo z drobnjakom.
  6. Začinite z več soli in poprom.
Frikadeller
ali danske mesne kroglice
  • 1 velika čebula
  • 1 strok česna
  • 500g mlete svinjine
  • 1 žlica mike
  • 1 dl mleka
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  • poper
  • maslo za peko
  1. Čebulo in česen drobno nasekljamo.
  2. V mleto meso vmešajte sol. Dodamo suhe sestavine, nato čebulo in česen, nato jajce in na koncu mleko. Mešajte mesno mešanico, dokler ni čvrsta. Hladimo vsaj 30 minut. Mešanico lahko naredite tudi en dan prej in ohladite.
  3. Na srednjem ognju segrejte ponev. V ponev dodajte maslo in z žlico oblikujte frikadeller (mesne kroglice) želene velikosti. Priporočamo, da uporabite približno 2 žlici mešanice na mesno kroglico.
  4. Cvremo toliko časa, da na obeh straneh naredijo lepo zapečeno skorjico in so do konca pečeni.
  5. Postrezite vroče s klasično krompirjevo solato zraven.
Mini pite s piščancem in šparglji
  • 700g piščanča – kuhan in narezan na kocke
  • 70g masla
  • 65g moke
  • 3 dl piščančje osnove
  • 1,5 dl mleka
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 2 pločevinki špargljevih rezin
  • 2 dl špargljeve vode (odcejene iz pločevinke)
  • 1 žlička soli
  • muškatni orešček
  • poper
  1. V veliki posodi z debelim dnom raztopimo maslo. Ko se stopi, dodamo moko, zmešamo z maslom za zapečeno. Na zmernem ognju med mešanjem pustimo vreti nekaj minut.
  2. Nato med stepanjem postopoma dodajamo piščančjo osnovo, dokler ne nastane gosta omaka. Nato na enak način dodamo vodo iz konzerviranih špargljev. Neprestano mešajte, da v omaki ni grudic.
  3. Zdaj med stepanjem postopoma dodajamo mleko in smetano. Omako med mešanjem zavremo, da postane gosta. Omako solimo, dodamo nariban muškatni orešček, popramo in okusimo. Po potrebi dodajte še sol, poper ali muškatni orešček.
  4. V omako dodamo predhodno kuhano piščančje meso in rezine špargljev ter rahlo premešamo. Pustite, da omaka vre na nizkem ognju, dokler niste pripravljeni za serviranje. Ne pozabite mešati v rednih intervalih. Je pečena omaka in se rado zažge na dnu lonca.
  5. Postrezite piščanca v špargljih v klasičnih danskih lupinah za tartlete. Pred serviranjem morate školjke segreti v pečici.
Pølse ali danski hot dog

Sestavine za hot dog

  • 4-6 hrenovk za hot dog
  • Ocvrta čebula
  • Kisane kumarice
  • Omaka Remoulade
  • 4-6 hot dog štručk

Sestavine za omako Remoulade

  • pol skodelice majoneze
  • 2 žlici skyra
  • 1 zvrhana žlica gorčice
  • 1 žlica kaper
  • 2 žlici fino sesekljanih kislih kumaric
  • 1 žlica fino sesekljane šalotke
  • 2 žlici peteržilja
  • 1 žlička curry začimbe

Pripravite dansko remulado: Vse sestavine zmešajte v majhni skledi in mešajte, dokler se popolnoma ne združijo
Toplotni žar. Hrenovke pecite na srednjem ognju, dokler se ne segrejejo in lepo porjavijo, približno 7-10 minut
V vsako žemljico položite eno hrenovko. Dansko remulado z žlico razporedite po dolžini hrenovke, nato pa vložene kumare in potresite hrustljavo šalotko. Postrezite takoj.